Pogledajte događaje po gradovima:

Beograd Novi SadNiš

mandarina-baner-skljocni-me-300x250

Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

HFestival, 21. i 22. decembra

December 21, 2016 @ 12:00-December 22, 2016 @ 21:00

HFestival, 21. i 22. decembra

HFestival, 21. i 22. decembra

Prethodna izdanja festivala pod nazivom Festival tolerancije (2014.) i WakEUp (2015.) bila su način da Hartefakt obeleži kraj godine temama koje smatra važnim i aktuelnim. Ove godine HFestival okupiće u dva dana multidisciplinarnog umetničkog programa teme koje su obeležile prethodnu programsku godinu Hartefakta.

Otvaranje festivala biće proglašenje pobednika četvrtog regionalnog konkursa za savremeni angažovani dramski tekst, na kom je žiri u sastavu Biljana Srbljanović, Oliver Frljić i Filip Vujošević izdvojio najbolje drame sa teritorija Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Srbije. Prilikom proglašenja pobednika konkura, autorima i publici obratiće se i državni sekretar Ministarstva kulture i informisanja Novica Antić i Nj.E Filip Gae, ispred Ministarstva kulture i ambasade Švajcarske koje su podržali ovaj projekat. Autori ovih drama pokazatelj su da savremena drama ne zaostaje za društvenim promenama kojima svedočimo. Na tribini „Savremeno pisanje u 21. veku“ koju će voditi Biljana Srbljanović a učestvovaće upravo autori pobedničkih tekstova, diskutovaće se o angažvanoj umetnosti i koliko je prostora publika ostavlja za angažovanu dramu u regionalnim pozorištima.

Inpirisan turnejom „48 sati budnosti“, Srđan Ćešić će u okviru festivala izložiti multimedijalnu instalaciju „Korisnik nije dostupan“, gde će ponovo skrenuti pažnju na izbegličku krizu koja i dalje traje i na ljude kojima je naša empatija i humanost preko potrebna. Uz to, video rad „WakEUp retro: godinu dana“ prikazaće najznačajnije trenutke putovanja performansa „48 sati budnosti“ kroz 4 evropska grada- Berln, Pariz, Sarajevo i Beograd.

Drugog dana festivala savremena drama i njeno izvođenje biće centralni događaj u vidu scenskog čitanja drame koja je proglašena za najbolju u regionu, „Probudi me kada završi“ Mirze Skenderagića. Jednostavno predstavljanje ovog komada u izvođenju Jelene Graovac, Irene Popović Dragović, Miloša Timotijevića i Milana Marića, biće prilika beogradskoj publici da se upozna sa radom mladog autora iz Sarajeva, koji predstavlja osveženje za pozorišnu scenu.

Festival će se završiti kratkim koncertom Irene Popović Dragović, kompozitorke čija je autorska muzika obeležila brojne predstave u regionu, pa tako i produkcije Hartefakta – „Hinkeman“, „Verter: ili imaš nade ili nade nemaš“, „Šta je ona kriva, ona ništa nije kriva“ i na kraju, „Ostaci“.

Festival je podržan od strane Ministarstva kulture i informisanja i Ambasade Švajcarske u Beogradu.

Kompletan program http://www.heartefact.org/vesti/94-program-hfestivala/

Satnica festivala:
1. dan
12.00 – Svečano proglašenje pobednika Hartefaktovog regionalnog kokursa za savremeni angažovani dramski tekst
12.30 – Angažovano pisanje u 21. veku, tribina (vodi: Biljana Srbljanović, učesnici: Filip Vujošević, Vuk Bošković, autori drama koje su proglašene za najbolje na konkursu)
19.00 – “Korisnik nije dostupan”, otvranje multimedijalne izložbe Srđana Ćešića

2. dan
19.00 – “Probudi me kada završi” , scensko čitanje pobedničke drame Mirze Skenderagića
20.30 – I žene plaču, zar ne?, mini koncert Irene Popovič Dragović

Details

Start:
December 21, 2016 @ 12:00
End:
December 22, 2016 @ 21:00
Event Category:
Event Tags:
, ,

Venue

Galerija Štab
Crnogorska 10
Beograd,

lajkujtefacebook-300x250baner-dogadaj-300x250